Tweakers.net op Twitter (2)

Door Roelant op vrijdag 15 mei 2009 11:56 - Reacties (22)
Categorie: Tweakers.log, Views: 6.239

We zijn al lekker op gang gekomen en samen hoofdredacteur @wilbertdevries (om maar even in stijl te blijven :P) probeer ik het 'Tweakers.net op Twitter'-experiment op een leuke en toegankelijke manier vorm te geven. Maar hoe pak je dat nou het beste aan, een account waar meerdere mensen onder posten?

We hoeven het wiel natuurlijk niet helemaal opnieuw uit te vinden we zijn immers niet het eerste bedrijf of community die zich op Twitter begeeft. Er zijn een aantal gangbare praktijken, met ieder z'n eigen voor- en nadelen.


#1: Met z'n allen onder één account

Iedereen post onder het algemene account en tekent de tweet bijvoorbeeld met z'n initialen. Iets als ^RK aan het eind van de tweet en je weet dat het van mij komt. Een mooie background-image waarin je bijbehorende legenda verwerkt is de kers op de taart.

Voor: het is lekker overzichtelijk dat alles onder één account gebeurt. Tegen: je 'capaciteit' is beperkt, individuele gebruikers van het gezamenlijke account kunnen niet al te in-depth gaan en ook de mogelijkheden om @replies te gebruiken voor conversaties vanuit zo'n gedeeld account zijn wat beperkt - als je het niet al te verwarrend wil maken.


#2: Ieder voor zich, relevante tweets retweeten

Ieder neemt/maakt gewoon zijn eigen account, waar die alles (al dan niet Tweakers.net-gerelateerd) kan posten wat 'ie wil, de conversaties aan kan gaan via @replies, etc. De relevante Tweakers.net-gerelateerde tweets "retweeten" (RT) we vervolgens (deels of geheel) onder het algemene Tweakers.net-account.

Voor: de grotere capaciteit, individuele deelnemers kunnen onder hun eigen account zo veel of weinig kwijt over hun ding bij Tweakers.net als ze willen. Als de followers dat interessant vinden, kunnen ze de individuele redacteur volgen en via @replies met hem de discussie aangaan, zonder dat het een puinhoop onder het algemene account wordt.

Tegen: Je gaat veel meer filteren (wat RT je wel/niet?) het algemene account wordt in het slechtste geval een vergaarbak van RT's die elders ook al te vinden waren.


#3: All of the above

De mix waar ik nu naar streef, probeert ik - natuurlijk :P - het beste van beide werelden te doen. Het tweede "model" biedt de meeste mogelijkheden aan individuele deelnemers om in contact met de community te staan (de afstand is het kleinst) terwijl we anderzijds

En die vergaarbak? Tja, dat hebben we zelf natuurlijk in de hand. De afgelopen week heb ik dat alvast een beetje proberen te voorkomen door ook dingen rechtstreeks onder het algemene account te blijven plaatsen - dingen die onder een individueel account waarschijnlijk toch niet zo snel waren geplaatst.


Retweet als reply en #fixreplies #twitterfail

Retweet als reply in conversation view - click voor grootOverigens waren we op het briljante idee gekomen om de retweet's als reply te posten, dan heb je direct een link naar de originele tweet erbij, of in de juiste client met dank aan 'conversation view' zelfs gewoon de originele tweet zelfs.

Helaas heeft het #fixreplies verhaal daar ondertussen een stokje voor gestoken: je zou dan actief ook de betreffende persoon moeten volgen om de replies uberhaupt te zien in je eigen timeline.

Dat is het gevolg van een gewijzigde instelling aan de kant van Twitter, maar dat doet het idee van een retweet (of een algemeen account überhaupt) natuurlijk te niet. Of niet?


Feedback!

Ik ben in ieder geval reuze benieuwd wat jullie eerste indruk is, en misschien hebben jullie nog wel weer een ander idee bij hoe of waarvoor Tweakers.net z'n twitteraccount zou kunnen gebruiken?

Volgende: En dan ineens is het afgelopen 07-'09 En dan ineens is het afgelopen
Volgende: Tweakers.net op Twitter 05-'09 Tweakers.net op Twitter

Reacties


Door Tweakers user siepeltjuh, vrijdag 15 mei 2009 12:09

Twitter.... zucht....

Veel plezier ermee. Mij krijg je er niet aan.

Door Tweakers user Neo_TGP, vrijdag 15 mei 2009 12:15

Ik begin ook wel erg twitter-moe te worden inmiddels..

Door Tweakers user Mike-RaWare, vrijdag 15 mei 2009 12:16

Je zou ook nog #4 kunnen doen: Tweakers.net niet op Twitter doen. Ik ben van mening dat Twitter veel te overhyped is om door een gerespecteerde websites als T.net gebruikt te worden. :O

Door Tweakers user demichiel, vrijdag 15 mei 2009 12:19

@siepeltjuh @Neo_TGP ( ;) ) Werken jullie überhaupt met Twitter? Ik vind het een leuk middel om ontwikkelingen van sites te volgen, en direct feedback te kunnen geven. Of om mensen die daadwerkelijk iets interessant te zeggen te volgen.

Verder snap ik wel dat mensen zich van de 'hype' afkeren, maar om dan eerder negatief te reageren zonder dat men het geprobeerd heeft, sja.

Door Tweakers user EnzoMatrix, vrijdag 15 mei 2009 12:31

Dat directe feedback valt ook wel mee. Een goed gefundeerde mail doet meer dan # zoveel in de lijst met replies. Feedback word te vaak verward met een reactie. Feedback is wel meer dan zeggen dat je het ergens mee eens bent. Voor mij smaak is 140 tekens dan ook te weinig om iets zinnigs achter te laten.

Kan ik zeggen dat ik het leuk vind dat Wilbert meldt dat hij bij Phillips zit? Ja, interessant, dat. Ik zou het veel interessanter vinden als ik kan lezen hoe dat gegaan is, met onderbouwing, en niet dat hij nu, of straks (nadat ie het ge-twitterd heeft) bij Phillips zit.

Ik zie ook al dat mensen (of ja goed, de media) van alles gaan doen met twitteren. Daarmee bedoel ik dat je overal woorden als tweets en retweets tegen komt. Ja leuk, maar Google ging geleidelijk. Nu springt de media hier op en doet het geforceerd. Dat gaat niet werken denk ik.

Door Tweakers user Roelant, vrijdag 15 mei 2009 12:34

@siepeltjuh @Neo_TGP, @Mike-RaWar: bedankt voor jullie sceptische reacties, maar zeg dan gewoon niets.

Ik begrijp prima dat niet iedereen evenzeer gecharmeerd is van Twitter (sterker nog, ik verwacht zelfs dat een groot deel van de Tweakers huiverig staat tegenover nieuwe initiatieven), maar ik heb eerder al vrij uitgebreid uitgelegd wat mijn inziens de meerwaarde is om het wel te doen voor een club als Tweakers.net.

De één vind dat een "gerespecteerde website" zich er niet aan zou moeten branden, de ander vind dat dezelfde gerespecteerde website er juist niet zou mogen ontbreken.

De oplossing lijkt me simpel: we expirimenteren er kleinschalig mee (zoals we nu ook doen); de mensen die het niets vinden, die kunnen het veilig links laten liggen. En de mensen die het wél leuk vinden, worden keurig bediend. Iedereen blij, toch? :)

Door Tweakers user -Niels-, vrijdag 15 mei 2009 12:37

Wat is nou precies het voordeel van twitter boven een willekeurig deel van got?


Nadelen zijn er zat te bedenken:
minder ruimte
geen plaatjes
weer meer namen
gemis ad inkomsten tweakers
gespam met onzin
geen link op de fp
weer registreren voor de zoveelste geweldige niet te missen dienst (zoals we al e-mail, msn, icq, ts, hyves, facebook, skype, enz enz enz hebben)
en vast nog wel een aantal

gewoon een /mod deel op got :Y)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 mei 2009 12:38]


Door Tweakers user EnzoMatrix, vrijdag 15 mei 2009 12:43

gemis ad inkomsten snap ik niet? - Een goede twitteraar gooit een link naar meer info in het bericht.
gespam met onzin? Niet te volgen dat hoor.

en Tweakers.net op facebook, Skype? Dacht het niet toch? Je kan ook overdrijven hoor.


Door Tweakers user Neo_TGP, vrijdag 15 mei 2009 13:26

Roelant, als niemand zegt dat ze het niets vinden, dan blijven we met zijn allen denken dat twitter helemaal geweldig is. Lijkt me een beetje zonde van de moeite om er dan tijd in te steken.

Mijn probleem met twitter is dat ik het te oppervlakkig vind. Tuurlijk, voor een aantal dingen heeft het echt wel toegevoegde waarde (zeer snelle nieuwsverspreiding), maar dan zie ik het meer als iets dat door de diverse "nieuws" websites geintergreerd kan worden om hun bezoekers snel op "hot" nieuws te wijzen. Maar dat je tegenwoordig vreemd wordt aangekeken als je geen twitter account hebt vind ik een goed voorbeeld van een overhyped iets..

Door Tweakers user palmpaul, vrijdag 15 mei 2009 13:40

Hi Roelant. Voor mij zou optie 1 - de CoTweet-manier - vanuit Tweakers.net gezien het meest logisch zijn. Dat is eigenlijk ook de verwachting die ik heb bij een groepsaccount en binnen ons eigen groepsaccount @iPhoneclubNL doen we dat (meestal, wordt wel eens vergeten) ook zo.

Een verzamelbak (#2) zou voor mijzelf geen waarde hebben en dat zal dus niet een account zijn wat ik ga volgen. Dan wordt de conversatie - juist het meest essentiele deel van Twitter - veel te gefragmenteerd omdat je continu moet controleren welke @replies het betreffende groepslid heeft ontvangen. Vanuit een account (het groepsaccount) is dat veel eenvoudiger.

De discussie nuttig/niet-nuttig zal ik maar niet op ingaan. Voor mij is het in ieder geval zeer nuttig, al is het maar omdat je supersnel antwoord op specialistische vragen hebt en tweeps zeer bereidwillig zijn om hun kennis te delen (buiten de oppervlakkige gezelligheid die ook vermakelijk is)

- @JeanPaulH

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 mei 2009 14:10]


Door Tweakers user we_are_borg, vrijdag 15 mei 2009 13:42

@roelant die mensen die jij nu noemt geven wel een gehele nieuwe keus misschien niet één die je wilt horen maar het is een extra keus. Meestal bij gebruik van websites van derde die een hype ontketenen wilt iedereen er gelijk op in springen met het idee het is goed waarom omdat vul hier iets in. Schijnbaar is de keus bij jullie al gevallen en wil je niets meer horen over waarom het niet te doen, maar om nu gelijk te zeggen tegen mensen je kan beter je kop houden gaat wel erg ver.

Je zegt zelf in de post die je aanhaalt er zijn voordelen maar over nadelen horen we je niet. Je hebt het over een communitie namelijk tweakers.net, de meeste hier kijken deze site en volgen van alles. Je gaat nu naar een externe website om daar zaken te melden die het noemen niet waard zijn in een blog of .plan dit om verschillende rede, als of de meerderheid hier op tweakers.net een extra website in de gaten gaan houden om er achter te komen of er iets is wat zij dienen te weten aangezien het misschien wel niet in een .plan of blog of waar ever is aangekondigd. Het is namelijk zonder meer mogelijk om een stukje te plaatsen in een nieuwe sectie op tweakers.net die eigenlijk het zelfde doet als Twitter maar dan wel waar iedereen het gelijk ziet en weet dat het een kort bericht is van minder dan 150 tekens.

Door Tweakers user Arfman, vrijdag 15 mei 2009 13:47

Twitter :')
Kansloos gebeuren voor mensen die teveel tijd hebben, en denken dat het interessant is om te melden dat ze nu zitten te kakken.

Tot zover mijn gefundeerde mening :P

Door Tweakers user Roelant, vrijdag 15 mei 2009 15:06

@JeanPaulH:

Bedankt voor je reactie en support. Cotweet zal ik eens induiken, lijkt me een interessante optie. Ik wist dat er dat soort tools bestaan, maar de concrete voorbeelden was ik nog naar op zoek.


@we_are_borg:

Ik denk dat we de fase van 'nieuwe hype' en 'er ondoordacht bovenop springen' wel gepasseerd zijn. In hoeverre mensen zich er toe aangetrokken voelen is één ding, maar Twitter is ondertussen gevestigd genoeg om niet meer voor nieuwe hype versleten te worden.

De reden dat ik die extra keuze die ze me voorleggen "niet wil horen", is dat ze me die keuze voorleggen op basis van on-onderbouwde sentimenten: men heeft er zelf niet aan deelgenomen, slechts vanaf de zijlijn geobserveerd (of in het slechtste geval zelfs dat niet eens) en op basis daarvan een oordeel geveld.

De keuze is dus niet "al gevallen", anders zou het geen expiriment zijn. Maar ik verwacht wel dat iemand met inhoudelijke argumenten aankomt als 'ie mij adviseert iets de rug toe te keren.

Wat betreft het laatste stuk van je reactie: je maakt een goed inhoudelijk punt, maar gaat daarbij voorbij aan onze insteek. Het is niet onze bedoeling om mensen die Twitter niet gebruiken te bedienen, het is onze bedoeling om een grote groep Tweakers waarvan we weten dat ze al op twitter zitten aan te spreken.

Zoals gezegd: we bieden een leuk extraatje daar, maar je zult geen vitale informatie missen als je geen zin hebt om onze beslommeringen aldaar te volgen. De serieuze aankondigingen zullen het nog altijd tot een .plan schoppen en reviews-materiaal wat we binnenkrijgt wordt uiteindelijk een review.

Er gebeurt dus in feite niets wat niet uiteindelijk op Tweakers.net beland, alleen soms krijg je even een kijkje in de keuken of weet je bepaalde leuke weetjes net iets eerder dan een ander.

En ja, we zouden ook zelf een soort "in house twitter" kunnen ontwikkelen, maar dan moeten we er wel direct weer development-tijd in investeren. Voor iets waarvan je niet weet of het voor je werkt of gaat werken, is dat zonde tijd. Waarom zou je dan niet van zo'n bestaande service gebruik maken?

We kunnen daar experimenteren met de groep mensen die het soort en de vorm van communicatie al omarmd heeft en er al ervaring mee heeft, waardoor het makkelijker in te schatten is wat het daadwerkelijke effect ervan zou kunnen zijn; er is immers geen opstartfase nodig om aan de de nieuwe vorm te wennen. En tegelijkertijd kunnen gebruikers die het ook aanspreekt moeiteloos instromen.

Ook op dat punt zie ik in eerste instantie louter voordelen. :)

Door Tweakers user palmpaul, vrijdag 15 mei 2009 15:56

En ja, we zouden ook zelf een soort "in house twitter" kunnen ontwikkelen, maar dan moeten we er wel direct weer development-tijd in investeren. Voor iets waarvan je niet weet of het voor je werkt of gaat werken, is dat zonde tijd. Waarom zou je dan niet van zo'n bestaande service gebruik maken?
Desnoods bak je ergens een aparte pagina waarin je alle tweets en @replies van @tweakers verzamelt, scripts daarvoor zijn er zat en Twitter heeft een uitstekende API. Dan kan iedereen toch "vanaf de zijlijn" meelezen, maar als ze willen reageren zullen ze dat via Twitter moeten doen.

Door Tweakers user Roelant, vrijdag 15 mei 2009 16:02

palmpaul, zo'n pagina is er al toch al?
http://twitter.com/tweakers

Door Tweakers user Tubbie, vrijdag 15 mei 2009 16:26

"Ik denk dat we de fase van 'nieuwe hype' en 'er ondoordacht bovenop springen' wel gepasseerd zijn. In hoeverre mensen zich er toe aangetrokken voelen is één ding, maar Twitter is ondertussen gevestigd genoeg om niet meer voor nieuwe hype versleten te worden."
Het is een hype omdat mensen het gebruiken, omdat andere mensen het ook gebruiken, die het gebruiken omdat anderen het gebruiken, etc... etc... Praktisch alle gebruikers van twitter hebben eerst besloten twitter te gaan gebruiken, en toen pas besloten waarvoor. Gevolg is dat het geen meerwaarde heeft, anders dan dat het gebruikt word.

Als mensen nu opzoek waren naar een mooi systeem om korte berichtjes met de wereld te delen, en dan in twitter een technische oplossing vinden, dan had het hele gebeuren waarschijnlijk wel meerwaarde gehad.


"De reden dat ik die extra keuze die ze me voorleggen "niet wil horen", is dat ze me die keuze voorleggen op basis van on-onderbouwde sentimenten: men heeft er zelf niet aan deelgenomen, slechts vanaf de zijlijn geobserveerd (of in het slechtste geval zelfs dat niet eens) en op basis daarvan een oordeel geveld."

Dat men er niet aan deel heeft genomen kan geen tegenargument zijn. Volgens die logica mag je geen mening over PVV hebben, tenzij je er lid van bent. Verrassend genoeg vind iedereen die dan wel een mening mag hebben de PVV en top partij :P

Als je X eenmaal gebruikt ben je niet zomaar geneigd er negatief over te zijn, als is het alleen maar omdat je dan voor jezelf moet toegeven dat je een 'fout' hebt gemaakt toen je X ging gebruiken. Zo werken mensen nu eenmaal. Als gevolg zijn gebruikers van X altijd positiever dan niet gebruikers.

Ik heb nog nooit een twitter-feed (of hoe zo'n ding ook heet) gevonden die interessant genoeg was om ook echt te gaan volgen. Als het de moeite van een blog niet waard is, dan is het waarschijnlijk ook niet de moeite om te lezen. Een blog is al laagdrempelig genoeg. Ik zit niet te wachten op een bericht van elke hersenscheet.

Door Tweakers user pat42, vrijdag 15 mei 2009 17:36

Ik wil even tussen alle negativiteit roepen dat ik het wel een leuk idee vind. Zolang het niet ten koste gaat van andere activiteiten, why not?
Tweakers dwingt niemand om te gaan twitteren omdat ze anders belangrijke info missen, of de site minder goed kunnen gebruiken o.i.d. Het is leuk voor de mensen die de gedachtespinsels van de reactie wél interessant vinden, en de rest mist niets. Iedereen blij :)

Door Tweakers user palmpaul, zaterdag 16 mei 2009 02:25

palmpaul, zo'n pagina is er al toch al?
http://twitter.com/tweakers
Ik bedoelde binnen het t.net domein, zoals jullie nu .plan hebben (of in de linkerzijbalk). Dat trekt mensen misschien wat meer over de drempel en/of ze hebben dan niet het gevoel iets te missen (voor de gebruikers die Twitter te 'eng' vinden).

Door Tweakers user Bart Brinkman, zaterdag 16 mei 2009 08:35

Leuke berichtjes tot nu toe, geeft inderdaad een interessant inkijkje zonder daarvoor de website aan te hoeven tasten.
Het is een hype omdat mensen het gebruiken, omdat andere mensen het ook gebruiken, die het gebruiken omdat anderen het gebruiken, etc... etc... Praktisch alle gebruikers van twitter hebben eerst besloten twitter te gaan gebruiken, en toen pas besloten waarvoor. Gevolg is dat het geen meerwaarde heeft, anders dan dat het gebruikt word.
Wat een vreemde argumentatie. En nu weet ik nog steeds niet waarom het geen meerwaarde zou hebben. Feit is dat het nu wel een van meest pure vormen van sociale media is die je nu kunt vinden, en doet behoorlijke drempels teniet die bij blogs en sociale profielen wel te vinden zijn.

En ach, je kan de feed terugvoeren naar de website, dat levert misschien interessante conversaties op.

Door Tweakers user endless, maandag 18 mei 2009 14:46

Ik heb altijd al met interesse Tweakers.net gevolgd, de technische .plan dingen gelezen, en alle andere .plans ook.
Nu volgens ik ook @tweakers op Twitter. Twitter is voor mij mijn nieuwsbron, ik lees het laatste nieuws het snelste via Twitter in éé overzicht. En daarnaast volg ik ook nog vrienden, bekenden & BN'ers omdat ik het leuk vind om te zien wat zij doen.

@tweakers is dus voor mij wel nuttig, omdat je nu nóg sneller leest wat Tweakers doet, en misschien wel wat ze van plan zijn. :)

Ik ben zelf te volgen op @Barend , en ja, ik ben inderdaad één van die gebruikers die minder nuttige dingen meld op Twitter. Maar de mensen die me volgen vinden dat blijkbaar leuk, dus blijf ik het doen.

Door Tweakers user crisp, vrijdag 29 mei 2009 10:44

Desnoods bak je ergens een aparte pagina waarin je alle tweets en @replies van @tweakers verzamelt, scripts daarvoor zijn er zat en Twitter heeft een uitstekende API. Dan kan iedereen toch "vanaf de zijlijn" meelezen, maar als ze willen reageren zullen ze dat via Twitter moeten doen.
Daar is inmiddels in voorzien dmv een '@tweakers' feature die je, als je een custom frontpage layout hebt, kan toevoegen aan de index. Als alternatief is er voor iedereen een '@tweakers' tracker beschikbaar :)

Reageren is niet meer mogelijk