Was dat het nou?

Door Roelant op vrijdag 20 maart 2009 12:50 - Reacties (14)
Categorie: Tweakers.log, Views: 4.664

Toen we in het abonneeforum aankondigden dat we een aantal abonee-features via karma aan een grotere groep bezoekers beschikbaar gingen stellen, was dat natuurlijk aanleiding tot commotie. Van de eerste schrik bekomen en overtuigd van het feit dat men er zelf niet op achteruit zou gaan, bleef er één feature over waarvan het een aantal mensen toch aan het hart ging dat die voor "de massa" beschikbaar zou worden: de Tweakblogs.

Doemscenario's werden uit de kast getrokken: de Tweakblogs zouden overspoeld worden met nieuwe gebruikers die "veel te makkelijk" aan de benodigde 5000 karma zouden kunnen komen. "Waardevolle" en "nuttige" posts zouden bedolven worden onder de stortvloed van "onzinblogs". Ronduit draconische maatregelen moesten uitkomst bieden, zoals bijvoorbeeld het beoordelen van een aspirant-blogger op basis van een proefblog door ballotagecommissie van bestaande bloggers.

Get exited and make things by moleitau on Flickr"Wij" gingen er echter vanuit dat het wel los zou lopen: iedereen interesseert zich voor andere dingen en een breder scala aan Tweakblogs biedt voor een breder scala aan publiek interessante onderwerpen. Blogs die niets te melden hebben, bloeden vanzelf dood. Juist voor de Tweakblogs is de karma-prijs relatief "laag" gehouden, omdat we er de meerwaarde voor de community er sterk van inzien. We willen juist graag dat iedereen een Tweakblog maakt en schrijft over wat hij of zij interessant vindt: get excited and make things!

T minus zero

En natuurlijk: op de dag van lancering was er een groot aantal mensen met voldoende karma die wel eens wilde zien en proberen hoe dat allemaal werkte - met een aantal nieuwe blogs tot gevolg - en de bijbehorende 'firstposts' als"hoi" en "ik ben ...". Niet dat de abonnees het er zelf op dag één van de Tweakblogs overigens veel beter van af brachten: het is namelijk eigenlijk helemaal niet zo makkelijk om een interessant blog te beginnen.

Abonnees die hierin hun vermoeden bevestigd zagen uitten publiekelijk hun zorgen in berichten als Wildgroei en Stop de verzadiging. Fair? De tijd zal het leren, maar een dag later was het al niet half zo levendig meer op de Tweakblogs en als ik vandaag rondkijk is het toch wel behoorlijk business as usual. Was dat het nou?

Verandering zonder verandering

Wat ligt er aan deze "paniekaanval" ten grondslag, waar komt toch die drang tot regulatie vandaan? Blijkbaar zijn "wij tweakers" bij tijd en wijle behoorlijk behoudend ingesteld - en dan niet zo zuinig ook. Dat is eigenlijk best tegenstrijdig als je bedenkt dat we tegelijkertijd ook als early adopters worden beschouwd. Altijd nieuwsgierig naar nieuwe technieken en een van de eerste om die uit te proberen. Maar als het goed is hechten we ons daar vervolgens snel aan en dán mag het niet te veel meer veranderen. Want als het veranderd, is het niet meer het product waar we gehecht aan zijn geraakt? Dat hoeft niet waar te zijn.

Voor een website als Tweakers.net brengt dat in ieder geval een pittig dilemma met zich mee: enerzijds wordt van ons verwacht dat we vooruitstrevend zijn, nieuwe technologieën adopteren, vooruitkijken en innoveren. Anderzijds gaat iedere verandering gepaard met veel gemopper en verzoeken om ook de oude situatie - waaraan dus eigenlijk best gehecht aan zijn geraakt op een bepaalde manier - te handhaven. We verwachten verandering, maar alleen als er niet te veel veranderd.

Maar het handhaven van 'de oude situatie' kan een pittige erfenis worden - en een blok aan je been bij het innoveren. Recente voorbeelden voor zijn er genoeg, denk bijvoorbeeld aan de enkele keren dat we aan onze lay-out sleutelen: zodra we een nieuwe lay-out introduceren, een bestaande lay-out verfijnen of een onderdeel als het forum er verdergaand in integreren, laat het verzoek om de oude layout beschikbaar te houden niet lang op zich wachten. Bijvoorbeeld in de vorm van een template.

Ironisch genoeg wordt er vervolgens wel van ons verwacht dat we zowel de oude als de nieuwe situatie werkend houden en vanaf dat moment is het onderhouden ervan en het implementeren van nieuwe features een stuk meer werk. Dát is de erfenis - intern noemen we dat vaak legacy(-code).

Legacy++

Het probleem is overigens breder dan alleen de lay-out: nieuw geïntroduceerde features moeten uitschakelbaar zijn voor mensen die daar geen prijs op stellen. En bijvoorkeur moet onze site zowel goed werken in beta-browsers die nog niet (of nog maar net :P) gereleased zijn - terwijl men liever niet ziet de ondersteuning van fossiele browsers als IE6 laten vallen. En nog vraagt men zich af waarom het ontwikkelen van nieuwe onderdelen zo veel tijd kost? ;)

Voor lay-out, het uiterlijk van de site, zou je overigens nog kunnen redeneren dat het de look & feel van Tweakers.net vertegenwoordigd. En terecht ook: exact de reden dat aan elke wijziging een kritisch proces vooraf gaat waarbij bijna geen pixel onbesproken blijft. Maar óók reden om maar één lay-out aan de buitenwereld te willen presenteren. Dit is Tweakers.net, en zo zien we er uit.

Aan de kettingEn dat gaat voor steeds meer dingen gelden: dit is wie we zijn. Dit is waar we voor staan. Zo gaan we het doen. We willen vooruit. En als legacy ons daarbij een blok aan het been wordt, dan wordt het het de hoogste tijd om daar de beitel in te zetten.

Volgende: Tweakers.net op Twitter 05-'09 Tweakers.net op Twitter
Volgende: Google Analytics: niet vanzelfsprekend legaal 02-'09 Google Analytics: niet vanzelfsprekend legaal

Reacties


Door Tweakers user evleerdam, vrijdag 20 maart 2009 13:10

Achja, jullie opzet is gelukt: deze feature is voor meer mensen toegankelijk.

Echter, als ik bijvoorbeeld de poll lees op Stop de verzadiging, waar 73% aangeeft dat Tweakblogs in deze vorm niet door kan gaan (een behoorlijk stevige stelling), blijkt dat veel mensen het totaal niet met jullie eens zijn.

Ik moet toegeven dat ik het in het begin ook niet leuk vond. Ik was bang dat mijn blog totaal ondergesneeuwd zou worden. Ik heb Tweakers gekozen om te bloggen omdat er veel mensen zijn die het lezen en ik bovendien op de frontpage kom te staan. Het eerste vooral een resultaat van het tweede. Aangezien het tweede nu voor een groot gedeelte wegvalt (na een paar uurtjes sta je er niet meer op), zullen er ook minder mensen mijn blog lezen.

Door Tweakers user siepeltjuh, vrijdag 20 maart 2009 13:12

Wat ik nog mis het doorzoeken van blogs.

Regelmatig kom ik een blog tegen, dat ik denk die wil ik nog terug lezen, maar op dat moment heb ik geen tijd.

Als ik dan een dag later wel tijd heb en wil lezen, dan kan ik het niet meer terug vinden.

Dat is echt een absulote misser aan tweakblogs.

En ik denk dat dat ook meer verkeer genereert als je dus snel uit die frontpage vermelding wordt gedrukt door andere bloggers. (probleem wat evleerdam ervaart)

Waarom is er gekozen geen zoek functie te gebruiken op tweakblogs?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 20 maart 2009 13:14]


Door Tweakers user ReVision, vrijdag 20 maart 2009 13:13

En over een paar maanden 'didn't something happen there a while back?'
Ik moet toegeven ik was onderandere een van de personen die er tegen op zag en bang was voor de zogenaamde "wildgroei"

Het is altijd maar afwachten hoe alles gaat lopen en wie weet krijgen we van de "karma" bloggers ook goede en leuke blogs die best een toevoeging zijn.
Ook zijn er genoeg voorheen betalende Full members die een blog hebben maar vervolgens ook niets intressants te melden hebben.
Hoe meer mensen er gaan bloggen, hoe meer kans dat er ook leuke blogs tussen zitten.
Nu kan je wel zeggen 'ik zie door de bomen het bos niet meer' maar dat is gewoon wennen lijkt mij.

Al moet ik zeggen misschien zijn een aantal toevoegingen aan tweakblogs wel handig, zo als mogelijk bookmarks/favorieten, of de mogelijkheid om op user/blog titel te zoeken. Dat zijn functies waar ik erg om sta te trappelen.

Misschien is het handig om eens te kijken wat de gebruikers graag voor functie's willen zien en wat er mogelijk is.

Door Tweakers user crisp, vrijdag 20 maart 2009 13:21

Dat blogposts gepubliceerd worden in de tracker op de Tnet frontpage is niet bepaalt vanzelfsprekend; ik heb daar toendertijd zelf voor lopen lobbyen :P

Wij zijn zelf ook al aan het kijken hoe we enigszins filtering kunnen toepassen daarop zodat enkel de voor Tweakers relevante posts daar gepubliceerd worden; je mag het dus geenszins zien als een recht of een feature behorende bij de tweakblogs zelf...

Door Tweakers user crisp, vrijdag 20 maart 2009 13:24

Waarom is er gekozen geen zoek functie te gebruiken op tweakblogs?
Er is niet bewust gekozen om geen zoekfunctie te bouwen hoor, maar voorheen was die noodzaak minder groot en dus de prioriteit lager. Ik denk dat je zelf wel begrijpt dat development-tijd schaars is en maar 1 keer gebruikt kan worden; je kan dus niet altijd alles tegelijk hebben ;)

Door Tweakers user ChessSpider, vrijdag 20 maart 2009 13:29

Die tracker is echt briljant, als die er niet was had ik eigenlijk nooit op tweakblogs gekeken waarschijnlijk :)
Imho word er ook overgereageerd, toen tweakblogs net online was, kwam de eerste week ook alleen maar onzin posts binnen.
Wacht het minimaal een week af, en kijk dan pas wat je er van vind.

Het is niet eerlijk om nu al een mening te hebben over de nieuwkomers.

Door Tweakers user Femme, vrijdag 20 maart 2009 14:16

De functionaliteit van de tweakblogs is momenteel inderdaad vrij beperkt. Juist door de tweakblogs beschikbaar te stellen aan een grotere groep gebruikers wordt het voor ons intessanter om tijd te besteden aan verbetering van de tweakblogs.

Door Tweakers user Snake, vrijdag 20 maart 2009 14:53

Is dit de voorbode van het verwijderen van de oude templates op het forum?

Door Tweakers user Roelant, vrijdag 20 maart 2009 15:17

evleerdam: Echter, als ik bijvoorbeeld de poll lees op Stop de verzadiging, waar 73% aangeeft dat Tweakblogs in deze vorm niet door kan gaan (een behoorlijk stevige stelling), blijkt dat veel mensen het totaal niet met jullie eens zijn.
Maar wordt er dan gestemd op argumenten of op gevoelens? Dat het gevoel leeft dat de Tweakblogs hieraan "ten onder zullen gaan" ontken ik namelijk niet. De dramatische woordkeuze ("ten onder gaan") illustreert de emotie. Ik stel nu de kritische vraag of dat gevoel ook met rationele argumenten te onderbouwen is.

Ik ben namelijk van mening dat dat nauwelijks het geval is. En in ieder geval onvoldoende om de enige bevredigende emotionele wederreactie "oké, dan doen we het niet" te rechtvaardigen. Dat is het lastige aan dit hele verhaal: een emotie laat zich moeilijk tot een rationeel probleem met een concrete oplossing vertalen - en emotionele oplossingen staan zelden in proportie tot het probleem. ;)

Zoals ReVision terecht opmerkt: over een paar maanden (ik durf zelfs wel te stellen: over een paar weken) kraait er geen haan meer naar. Dan zijn we gewend aan de situatie en is gebleken dat het allemaal eigenlijk wel best wel meevalt.

Door Tweakers user evleerdam, vrijdag 20 maart 2009 15:49

[quote]RoelantMaar wordt er dan gestemd op argumenten of op gevoelens? [/b]

Hee! Gevoelens zijn ook argumenten!

Nee, ik moet jullie toch gelijk geven, erop na dat ik nu sneller uit de frontpage wordt gegooid vind ik de ontwikkeling zo slecht nog niet. Ik was bang voor een wildgroei, die is er nu ook, maar zo erg is dat nog niet. De kwaliteit van veel weblogs was al niet heel hoog (inclusief die van mij), maar gaat er nu ook niet veel verder op achteruit, het worden er alleen meer (maar dus ook meer van goede kwaliteit).

Door Tweakers user Slapstick, vrijdag 20 maart 2009 21:40

Ronduit draconische maatregelen moesten uitkomst bieden, zoals bijvoorbeeld het beoordelen van een aspirant-blogger op basis van een proefblog door ballotagecommissie van bestaande bloggers.
En toch sta ik er nog steeds achter :o.

Door Tweakers user Slapstick, vrijdag 20 maart 2009 21:49

Editten lukt niet...

En over dat ondersneeuwen. Mijn eerste blog's kregen zo'n 4000 views de laatste twee hebben nog geen eens de 1000 gehaald. Natuurlijk is er een gedeelte dat mijn blogstijl niet aan staat en het daarna links laat liggen. Maar of dit 3/4 is?

Ik heb ook gestemd dat de manier waarop tweakblogs nu bestaat niet door kan gaan. De beste blogs moeten op de frontpage komen en daardoor bij de best gelezen. Op dit moment zijn de blogs met de meest schreeuwerige titels het meest gelezen en dat is toch een beetje raar...

Door Tweakers user Roelant, zaterdag 21 maart 2009 15:48

Slapstick: Editten lukt niet...
Hmm, niet? Staat gewoon aan hoor, maak evt. even een melding als het probleem zich blijft voordoen (en er niet al een melding van is).
En over dat ondersneeuwen. Mijn eerste blog's kregen zo'n 4000 views de laatste twee hebben nog geen eens de 1000 gehaald. (...)
Maar is het feit dat individuele bloggers minder aandacht krijgen (of misschien: gewoon beter hun best moeten doen om dezelfde aandacht te krijgen?) een reden om geen nieuwe bloggers toe te staan? Dat is wel een behoorlijk protectionistische (zo niet monopolistiche) instelling hoor.

Albert Heijn zou het ook reuze vinden als er een verbod op nieuwe supermarkten kwam omdat ze anders klanten aan andere supermarkten verliezen. Evenmin als $andere_website het ook niet erg zou vinden om Tweakers.net een schrijfverbod op te leggen, zodat wij geen bezoekers meer trekken (ten koste van hen). Reëel? Allerminst.

Om het heel bot te stellen: ik denk dat je het hogere aantal views in het verleden niet te danken had aan de inhoud van je berichten, maar aan het beperkte aanbod. Een grote groep mensen las gewoon alles. Nu het aantal blogs stijgt, neemt het aanbod toen en leest men selectiever.

Als je ons dus "verwijt" dat je nu minder views hebt als gevolg van deze verandering, verwijt je ons in feite dat we de bezoekers van Tweakblogs meer te kiezen geven en niet "dwingen" om zich tevreden te stellen met (onder andere) jouw blog.
Ik heb ook gestemd dat de manier waarop tweakblogs nu bestaat niet door kan gaan. De beste blogs moeten op de frontpage komen en daardoor bij de best gelezen.
Maar dan breng je dus al nuance aan: 'de manier waarop het nu bestaat'. Wie sluit uit dat wij de écht goeie blogs op een andere manier onder de aandacht gaan brengen? En dat is een algemenere trend voor iedereen die deze verandering zo negatief aanschouwt: er wordt heel sterk gedacht in problemen en beperkingen - in plaats van oplossingen en mogelijkheden te zien.
Op dit moment zijn de blogs met de meest schreeuwerige titels het meest gelezen en dat is toch een beetje raar...
Dat was voor het vrijgeven van de blogs niet anders hoor. :)

Het is de menselijke aard om op een prikkelende titel af te gaan, bepaalde termen trekken onze aandacht en prikkelen de behoefte aan meer informatie. Het is de kunst om een titel te verzinnen die de lading van je blogpost goed dekt en tegelijk de juiste prikkel in zich heeft.

In de praktijk legt de één meer de nadruk op het eerste, een ander meer op het laatste. In het eerste geval krijg je waarschijnlijk minder views, maar wel meer bezoekers die je bericht geïnteresseerd lezen omdat hun verwachting aansloot bij het artikel dat achter de titel schuil ging.

In het tweede geval zul je veel mensen waarschijnlijk teleurstellen; de titel schept hoge verwachtingen maar het daadwerkelijke artikel heeft geen drol te melden. Meer views? Wellicht. Maar lezen al die mensen je artikel ook, en reageren ze erop? Wat dat betreft vind ik het aantal (serieuze) reacties op een blogpost in combinatie met het aantal views veel meer zeggen over de kwaliteit van het artikel dan het aantal views op zichzelf.

De praktijk heeft bovendien ook al geleerd dat als er te vaak "misbruik" wordt gemaakt van schreeuwerige titels, dat ze hun prikkelende werking verliezen. Mensen worden dan ongevoelig voor de "toverwoorden", omdat ze te vaak hun belofte niet hebben ingelost. Ook dit probleem lost zich dus waarschijnlijk vanzelf wel op.

Als laatste wil ik trouwens nog even opmerken dat de meest populaire posts op dit moment bepaald geen schreeuwerige titels zijn (in mijn ogen) en dat ik denk dat juist schreeuwerige titels het - nu er meer te kiezen is - vanzelf afleggen tegen de inhoudelijk echt goeie blogposts.

Door Tweakers user Slapstick, zaterdag 21 maart 2009 23:38

Hmm, niet? Staat gewoon aan hoor, maak evt. even een melding als het probleem zich blijft voordoen (en er niet al een melding van is).
Voor Devtrack ben ik bang :+, en dit was ook pas de eerste keer dat het probleem zich voordeed.
Maar is het feit dat individuele bloggers minder aandacht krijgen (of misschien: gewoon beter hun best moeten doen om dezelfde aandacht te krijgen?) een reden om geen nieuwe bloggers toe te staan? Dat is wel een behoorlijk protectionistische (zo niet monopolistiche) instelling hoor.

Albert Heijn zou het ook reuze vinden als er een verbod op nieuwe supermarkten kwam omdat ze anders klanten aan andere supermarkten verliezen. Evenmin als $andere_website het ook niet erg zou vinden om Tweakers.net een schrijfverbod op te leggen, zodat wij geen bezoekers meer trekken (ten koste van hen). Reëel? Allerminst.
Je zeg het hierboven zelf: Tweakers zijn dan wel heel vooruitstrevend, ze zijn ook conservatief. En die vergelijking met AH is een beetje scheef er is een groot verschil, in mijn geval betaalde ik voor die blog en werd ik er niet voor betaald ;)

[quote]
Om het heel bot te stellen: ik denk dat je het hogere aantal views in het verleden niet te danken had aan de inhoud van je berichten, maar aan het beperkte aanbod. Een grote groep mensen las gewoon alles. Nu het aantal blogs stijgt, neemt het aanbod toen en leest men selectiever.

Kun je begrijpen dat het voor de "abonneebloggers" niet plezierig is? we zijn dan wel ruimschoots gecompenseerd, waarvoor dank. Maar toch blijft het een beetje knagen... Het was gewoon leuk om tegen de 5000 views aan te krijgen en 20 reacties, en dat mis je nu wel een beetje. En hoe kun je nu in hemelsnaam selectief lezen? je kun namelijk alleen op een titel afgaan en de schrijver van de tekst.
Als je ons dus "verwijt" dat je nu minder views hebt als gevolg van deze verandering, verwijt je ons in feite dat we de bezoekers van Tweakblogs meer te kiezen geven en niet "dwingen" om zich tevreden te stellen met (onder andere) jouw blog.
Het is geen verwijt, het is een constatering.
Maar dan breng je dus al nuance aan: 'de manier waarop het nu bestaat'. Wie sluit uit dat wij de écht goeie blogs op een andere manier onder de aandacht gaan brengen? En dat is een algemenere trend voor iedereen die deze verandering zo negatief aanschouwt: er wordt heel sterk gedacht in problemen en beperkingen - in plaats van oplossingen en mogelijkheden te zien.
Ideeën heb ik al genoeg gegeven, je citeer me zelfs in je blog :+ en je begrijp me gewoon niet helemaal: Ik vind het zelfs een goede ontwikkeling dat tweakblogs opengesteld is voor iedereen. De uitwerking die klopt alleen niet een helemaal, de manier waarop blogs nu onder de aandacht worden gebracht zijn perfect voor de oude situatie. Alleen met het toenemen van het aantal blogs is deze manier een beetje scheef gelopen
Dat was voor het vrijgeven van de blogs niet anders hoor. :)

Bla Bla

Als laatste wil ik trouwens nog even opmerken dat de meest populaire posts op dit moment bepaald geen schreeuwerige titels zijn (in mijn ogen) en dat ik denk dat juist schreeuwerige titels het - nu er meer te kiezen is - vanzelf afleggen tegen de inhoudelijk echt goeie blogposts.
Op dit moment staat een Tokkie blog boven aan...

De bovenste vier titels zijn allemaal titels die aantrekkelijk zijn, maar niets over de blog zelf zeggen. Op aantal reacties filteren is ook niet echt het meest handige, want er zijn genoeg blogs waarbij je 10 reactie's krijg maar geen één echt inhoudelijke. Terwijl je bij een superieure blog misschien 1 reactie krijg die dan wel erg goed is.

En nog als laatste:
De Tweakblogs zouden overspoeld worden met nieuwe gebruikers die "veel te makkelijk" aan de benodigde 5000 karma zouden kunnen komen. "Waardevolle" en "nuttige" posts zouden bedolven worden onder de stortvloed van "onzinblogs".
Blogs die niets te melden hebben, bloeden vanzelf dood.
Op dit moment worden kwalitatief goede blogs met een duidelijke maar niet zo uitspringende titel bedolven. En dan spreek ik niet over mijn eigen blog. Maar bijv. wel over die van Coltrui. Deze meester in bloggen krijgt verdacht weinig views voor zijn blog in verhouding met wat hij eerst had. Terwijl hij op dit moment in mijn ogen toch echt wel de mooiste blogs maakt. Misschien niet het interessantste qua technische informatie maar hij springt er echt uit qua Non-tech. Het klopt dat de stortvloed uit gebleven is: misschien de eerste dag waren het er een groot aantal Fiblo's (mooi woord bdw :Y) en waarschijnlijk is in de ogen van de technische staf de doelen ook meer dan gehaald. Maar jullie hebben wel een zeer plekje geraakt bij sommige "abonneebloggers" en dan vind ik deze blog toch wel een beetje een nasmaakje hebben, als je begrijp wat ik bedoel.

Reageren is niet meer mogelijk